Autoproiect
  • Home
  • Cadastru
  • Topografie
  • Portofoliu
  • Blog
  • Contact

DESPRE MESERIA DE TOPOGRAF

6/5/2017

3 Comments

 
Picture
Picture
Picture
Nu a fost prima mea iubire in materie de “ce vrei sa devii in viata”. Nici macar a doua. Am facut facultatea de mecanica fina (si, ca sa fie clar, mi-a placut), am profesat vreo 3 ani, apoi am devenit mama cu program intreg 3 ani. Bineinteles, cand am dorit sa ma intorc la munca, nu m-a mai angajat nimeni in domeniu. Intrebarea “ce experienta ai in ultimii 3 ani?” m-a facut sa ma resemnez ca voi mai fi vreodata inginer de mecanica fina. Erau alte vremuri. Din intamplare, noroc, sansa, am gasit un post care avea de a face, tangential, cu topografia. Asa am descoperit a “cata?” dragoste. Am invatat sa lucrez in programe cad, de fapt am invatat sa lucrez pe calculator, apoi am facut o noua facultate, colegiu de cadastru. Si asa am devenit topograf... si un mic intreprinzator. Pentru ca, alaturi de un prieten, ne-am infiintat o firma de profil care, in curand, va implini 11 ani.

11 ani grei, frumosi, cu multa munca, stres, bucurie, oboseala, impliniri, am trecut prin tot spectrul de trairi.


Ce facem noi? Suntem topografi. Muncim cu oamenii, cu institutiile, cu hartiile, cu calculatorul. O munca complexa. Munca fizica uneori epuizanta si multa, multa munca intelectuala.
Avand contact cu multi clienti, am avut norocul sa cunosc oameni deosebiti. Am invatat sa comunic, sa inteleg tipologii umane, sa incerc sa ajut oamenii. Categoric, nu am reusit intotdeauna sa multumesc pe toata lumea, dar am incercat. Ce te poate recompensa mai mult decat sa vezi multumirea in ochii oamenilor? Iar la polul opus, ce te poate intrista mai mult, la locul de munca, decat sa nu reusesti sa descalcesti, pentru clientii tai, itele incurcate ale actelor?


Dar, mai ales, am cunoscut natura in toate ipostazele ei, frumoasa si salbatica, murdarita de mizeriile umane, ruinata de cladiri hidoase, plina de culoare primavara, arsa de soarele nemilos vara, colorata in auriu toamna, pustiita de culoare, inghetata si apoi acoperita de alb iarna. Asa am descoperit natura si am invatat sa-mi iubesc tara.
​

Asadar, o meserie nu este numai despre hartii, acte, cozi la institutiile de stat. Este si despre oameni, despre natura. Te ridica si, uneori, te coboara. Dar important este sa incerci mereu sa fii mai bun, profesional, uman.


3 Comments

BENEFICIILE CADASTRULUI. PARTEA a II-a

26/2/2017

0 Comments

 
Picture
De ce cadastrul proprietatii? O intrebare pe care mi-am pus-o si eu de multe ori in incercarea de a explica clientilor necesitatea efectuarii cadastrului.


Ce inseamna cadastrul? Este rezultatul masuratorii unei proprietati, a identificarii proprietarului, a numarului parcelei odata cu determinarea dimensiunilor laturilor, ariei si limitelor cu parcelele invecinate, ceea ce conduce la intocmirea hartii si a cartii parcelei (ceea ce in Romania se numeste carte funciara). Hartile cadastrale si cartile funciare rezultate in urma masuratorilor cadastrale sunt inregistrate oficial si inlocuiesc vechile harti intocmite cu mult timp in urma.


Urmare a efectuarii cadastrului, care cuprinde toate informatiile referitoare la proprietate, tranzactiile imobiliare sunt mult mai sigure si mai usoare, protejand drepturile atat al proprietarilor actuali, cat si a celor viitori.


Zilele trecute am fost contactata de un client care achizitionase in urma cu cativa ani un teren contra unei sume importante de bani. Terenul este situat in extravilanul unei localitati, intr-o zona de pasunat unde parcelele nu pot fi identificate dupa folosinta. Dorea sa stie care sunt limitele exacte ale parcelei, la momentul achizitionarii terenului, fiind de buna credinta si necunoscator in domeniul cadastral, vechiul proprietar indicandu-i doar localizarea estimativa a parcelei, gen: “pe aici, in zona aceasta...”. Fara limite clare, fara imprejmuiri. Am extras o zona oarecare de pe Google Maps, asamanatoare cu zona in discutie... ca sa intelegeti la ce ma refer.

Raspunsul meu? Greu de recunoscut, dar singura solutie la problema clientului meu era de a executa cadastrul pentru toate proprietatile de pe o zona intinsa, pana la niste limite fixe, pentru a putea determina pozitia exacta a parcelei in cauza. Pentru noi, ca prestatori, o munca migaloasa care necesita atentie si responsabilitate, adica multe ore investite, iar pentru client un cost prea mare pentru o investitie care, si asa, costase prea mult.


Sunt convinsa ca sunt nenumarate cazuri asemanatoare celui descris mai sus. Corect era ca, la momentul achizitiei, parcela sa aiba cadastrul efectuat. Faptul ca este deschisa o carte funciara pentru un imobil nu inseamna, implicit, ca acel imobil are si cadastru. In urmatoarea postare voi arata ce inseamna o carte funciara a unui imobil cu cadastrul efectuat.


0 Comments

O ALTA FATA A ROMANIEI

12/2/2017

0 Comments

 
Meseria mea m-a purtat pe multe drumuri din judetul Sibiu. Am descoperit o tara frumoasa, peisaje care mi-au taiat respiratia la propriu, am cunoscut oameni ospitalieri, sociabili. Intr-un cuvant, am descoperit Romania altfel decat vazuta la televizor sau pe internet.

Din pacate, am vazut si cealalta fata a Romaniei. Saracia crunta, viata dusa la limita supravietuirii, oameni imbatraniti inainte de vreme, copii cu privirea trista.

​Satul Noistat din comuna Iacobeni, judetul Sibiu. Un sat construit de sasi in urma cu multe sute de ani in jurul unei minunate biserici fortificate. Un monument istoric cu o valoare inestimabila. Cel putin eu asa consider. Acum, biserica este parasita, cu geamurile sparte, zidul rupt. Sute de ani de istorie au trecut sub privirile incremenite ale acestei biserici care acum este uitata.


Picture
Pe o strada ce porneste din dreptul bisericii am vazut case ce pareau parasite, in care parea imposibil sa traiasca cineva. Pana am observat un fir firav de fum iesind din cosul casei. Prin urmare, da, aici traieste cineva. ​
Picture
​Mai sus, am vazut niste copii iesind dintr-o curte. Noi, imbracati cu haine care sa ne protejeze de frigul iernii, copiii cu haine saracacioase. Si totusi, cu un zambet bland pe fata ne urmareau cum masuram cu acel aparat care lor, cu siguranta, li se parea ciudat. Pentru ca acei copii nu au calculatoare, acces la internet si se intrebau, probabil, de pe ce planeta am aterizat.
Picture
Strazi innoroiate, cateva case ingrijite, multe in ruina si o biserica uitata de lume. E tot ce a ramas dintr-un frumos sat sasesc cladit intr-un peisaj de vis dintr-o tara frumoasa....
Picture
0 Comments

BENEFICIILE CADASTRULUI. PARTEA I

5/2/2017

0 Comments

 
In zilele noastre, tot mai multi oameni investesc in proprietati imobiliare, aceasta investitie fiind recunoscuta ca fiind una dintre investitiile stabile in timp. Fiind o investitie substantiala, se impun cateva explicatii care va vor ajuta sa stiti exact ce cumparati. Foarte multi oameni achizitioneaza proprietatea imobiliara fara o minima verificare a situatiei acesteia. Sunt doua situatii ce trebuiesc verificate amanuntit, respectiv situatia juridica (starea de proprietate la momentul achizitionarii si sarcinile care greveaza proprietatea cum ar fi ipotecile, etc) si situatia reala a proprietatii (limitele vizibile sau nu in teren, suprafata proprietatii etc).


Prin urmare, pentru a clarifica cele doua situatii enumerate mai sus, este momentul sa apelati la un specialist in domeniu, respectiv un specialist in topografie si cadastru.


Topograful va cerceta situatia juridica a proprietatii pentru a descoperi eventualele neclaritati si va va indruma spre un specialist in legislatie daca este cazul. Un bun topograf stie sa sesizeze problemele de natura juridica.


Situatia in teren a proprietatii este, de fapt, ceea ce il face pe topograf important in procesul de achizitie a unei proprietati imobiliare. Va masura terenul pe limitele indicate in teren de proprietarul de la momentul achizitiei, va calcula suprafata proprietatii si va determina daca limitele sunt corecte.


Sunt multe situatii in care achizitionarul unei proprietati isi pierde ulterior proprietatea datorita faptului ca nu a stiut sau a omis sa faca o verificare amanuntita a proprietatii pe care o doreste sa o achizitioneze cu ajutorul unui specialist in topografie si cadastru.


Urmeaza in postarile ulterioare ce situatii se pot descoperi analizand situatia unei proprietati si cum va puteti proteja limitele.
0 Comments

Construirea unei locuinte. Pasi de urmat.

22/1/2017

0 Comments

 
Picture
Ati achizitionat un teren si vreti sa va construiti o casa.
Ca sfat initial, nu achizitionati un teren pana nu sunteti sigur ca este posibil sa-l folositi pentru scopul pentru care l-ati achizitionat. Astfel, pentru construirea unei case, terenul trebuie sa se afle in intravilanul localitatilor. Mai mult, planurile urbanistice generale ale localitatilor prevad zonele in care este posibil a se construi case de locuit, zone industriale, etc.

Prin urmare, primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa cereti un certificat de urbanism de la primaria localitatii de care apartine terenul (cum am mentionat mai sus, preferabil anterior achizitionarii terenului). In certificatul de urbanism se va specifica daca este posibil a se construi in zona in care terenul este amplasat si, in cazul avizului favorabil, toate conditiile ce trebuiesc respectate la momentul construirii, respectiv regim inaltime, amplasarea constructiei, etc. Pentru a depune cererea pentru emiterea unui certificat de urbanism, aveti nevoie de un ortofotoplan si un extras CF al imobilului in cauza, acestea putand fi obtinute de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

In momentul in care primaria va emite certificatul de urbanism, va puteti adresa unui topograf autorizat ANCPI. Este momentul in care incepeti lungul sir de avize ce trebuiesc obtinute pentru a putea incepe construirea casei.
Topograful va masura terenul d-voastra cu toate elementele necesare proiectarii acesteia (relieful terenului, imprejmuirile, constructiile invecinate, utilitatile din zona pentru a putea gasi posibilitati de racordare, etc.). Masuratorile se fac in zilele noastre cu aparatura performanta, cu precizie ridicata, aveti incredere in rezultatele masuratorilor. Dupa masuratoare, topograful va intocmi planul terenului cu toate elementele masurate. Este momentul in care va puteti adresa unui arhitect care, abia acum, va putea executa proiectul casei d-voastra, avand toate datele referitoare la teren (orientarea geografica, relief, etc).
​

Topograful, conform legilor in vigoare si a cerintelor certificatului de urbanism, va obtine avizul OCPI necesar, pe langa multe alte avize specificate in certificat, obtinerii autorizatiei de construire.

0 Comments

Poze

11/7/2015

0 Comments

 
Sa facem cunostinta cu echipa: Ovidiu si Cristina.
0 Comments

    Blog

    Aici puteti gasi diverse informatii scrise de colegii nostri de-a lungul timpului (poze, ganduri sau opinii), precum si ultimele noutati legislative in domeniu.

    RSS Feed

    Archives

    May 2017
    February 2017
    January 2017
    July 2015

Powered by Create your own unique website with customizable templates.