Ati achizitionat un teren si vreti sa va construiti o casa. Ca sfat initial, nu achizitionati un teren pana nu sunteti sigur ca este posibil sa-l folositi pentru scopul pentru care l-ati achizitionat. Astfel, pentru construirea unei case, terenul trebuie sa se afle in intravilanul localitatilor. Mai mult, planurile urbanistice generale ale localitatilor prevad zonele in care este posibil a se construi case de locuit, zone industriale, etc.

Prin urmare, primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa cereti un certificat de urbanism de la primaria localitatii de care apartine terenul (cum am mentionat mai sus, preferabil anterior achizitionarii terenului). In certificatul de urbanism se va specifica daca este posibil a se construi in zona in care terenul este amplasat si, in cazul avizului favorabil, toate conditiile ce trebuiesc respectate la momentul construirii, respectiv regim inaltime, amplasarea constructiei, etc. Pentru a depune cererea pentru emiterea unui certificat de urbanism, aveti nevoie de un ortofotoplan si un extras CF al imobilului in cauza, acestea putand fi obtinute de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

In momentul in care primaria va emite certificatul de urbanism, va puteti adresa unui topograf autorizat ANCPI. Este momentul in care incepeti lungul sir de avize ce trebuiesc obtinute pentru a putea incepe construirea casei. Topograful va masura terenul d-voastra cu toate elementele necesare proiectarii acesteia (relieful terenului, imprejmuirile, constructiile invecinate, utilitatile din zona pentru a putea gasi posibilitati de racordare, etc.).

Exemplu plan

Masuratorile se fac in zilele noastre cu aparatura performanta, cu precizie ridicata, aveti incredere in rezultatele masuratorilor. Dupa masuratoare, topograful va intocmi planul terenului cu toate elementele masurate. Este momentul in care va puteti adresa unui arhitect care, abia acum, va putea executa proiectul casei d-voastra, avand toate datele referitoare la teren (orientarea geografica, relief, etc). ​ Topograful, conform legilor in vigoare si a cerintelor certificatului de urbanism, va obtine avizul OCPI necesar, pe langa multe alte avize specificate in certificat, obtinerii autorizatiei de construire.